Almette

Burger z serkiem Almette z ziołami

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Dobry klasyczny burger z pysznym serkiem Almette to sukces gwarantowany!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ziołami
  • 2 bułeczki do burgerów (domowe lub kupne)
  • 2 kotlety mielone wołowe do burgerów
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 40 ml octu czerwonego
  • 40 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 listki dębowej sałaty
  • 1 pomidor
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zacznij od przygotowania szybkich pikli z cebuli.
  2. Cebulę pokrój na cienkie plastry na mandolinie lub ostrym nożem.
  3. W rondelku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.
  4. Odstaw i od razu włóż plastry cebuli do rondelka.
  5. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
  6. W tym czasie pokrój pomidory w plastry.
  7. Doprawione kotlety podsmaż na oliwie na złoty kolor z obu stron.
  8. Na tej samej patelni w trakcie smażenia kotletów podsmaż połówki bułeczek od wewnętrznej strony na złoty kolor.
  9. Zdejmij bułeczki z patelni i posmaruj je cienką warstwą serka Almette z ziołami, następnie ułóż warstwowo: liście sałaty, plastry pomidora, usmażony kotlet oraz odsączone pikle z cebuli.
  10. Przykryj drugą połówką bułki i serwuj od razu.

Podsmaż kotlety parę minut z obu stron tak, aby zachować soczystość mięsa.

Czerwoną cebulę możesz zamienić na białą i pikluj ją w białym occie.

Jeśli wolisz opcję wege burgera, zamień mięso na grzyby portobello.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: