Almette

Bezglutenowe spaghetti z pesto z jarmużu z Almette jogurtowym

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Błyskawiczny i przepyszny przepis na spaghetti, czas start!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 150 g spaghetti bezglutenowego
  • 150 g liści jarmużu
  • 20 listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g startego grana padano
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pestki słonecznika, dyni oraz przyprawy upraż na suchej patelni. Włóż do moździerza i zmiażdż na grubo.
  2. Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie al dente.
  3. 5 min przed końcem gotowania dodaj do gotującego się spaghetti liście jarmużu (bez łodyg) oraz obrane ząbki czosnku.
  4. Gdy spaghetti będzie al dente odcedź je i zachowaj pół kubka wody z gotowania makaronu.
  5. Odsączony jarmuż przełóż do blendera wraz z ząbkami czosnku i liśćmi bazylii.
  6. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i startego grana padano (zachowaj łyżkę startego grana padano).
  7. Zmiksuj wszystko i w razie potrzeby dolej wodę z gotowania makaronu, tak aby uzyskać kremowe pesto.
  8. Wymieszaj ugotowany makaron z pesto i przełóż na talerze.
  9. Dodaj po 2-3 łyżeczki serka Almette, posyp miksem przypraw dukkah oraz świeżym, mielonym czarnym pieprzem.
  10. Serwuj od razu.

Dukkah to przyprawa popularna w Egipcie. Możesz ją stosować jako posypkę do wielu zimnych lub ciepłych potraw.

Makaron koniecznie gotuj al dente! Będzie zdrowszy i smaczniejszy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: