Almette

Wrap z liści sałaty, z grillowanym antrykotem wołowym i salsą z rzodkiewkami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Liść sałaty jak talerz? Dlaczego nie. Możesz na nim położyć co tylko chcesz i co lubisz!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 sałata lodowa lub rzymska
  • 2 steki wołowe z antrykotu (najlepiej sezonowanego)
  • łyżka oleju
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dymka
  • kolendra świeża
  • 1 papryczka chilli
  • sok z jednej limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
Drukuj przepis

Przepis

  1. Umyte i osuszone rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki mandoliną lub nożem.
  2. Posiekaj drobno chilli i dymkę.
  3. Wymieszaj plasterki rzodkiewki z chilli, dymką, kolendrą, oliwą i sokiem z limonki do smaku.
  4. Dopraw solą.
  5. Odstaw na kilka minut.
  6. Na gorącej patelni na oleju podsmaż steki przez 2 - 2,5 min z obu stron (medium rare).
  7. Zdejmij z patelni i odłóż na minutę.
  8. Po tym czasie pokrój w cienkie paski.
  9. Wylistkuj sałatę.
  10. Posmaruj liście sałaty łyżeczką serka Almette.
  11. Nałóż paski mięsa, polej salsą.
  12. Serwuj od razu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: