Almette

Chrupiące bułeczki z rzodkiewkami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Dziś zdradzę Wam przepis na pyszne bułeczki, które przygotujecie z łatwością w kilka chwil. Uwielbiam je jeść jeszcze ciepłe, posmarowane serkiem Almette wraz z przeróżnymi dodatkami. Dziś padło na rzodkiewki ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • mak
  • sezam
  • 2 serki Almette z rzodkiewkami
  • pęczek rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Mąka, woda, drożdże, sól – i już. Odrobina czasu, trochę cierpliwości, pyszne dodatki. Jeśli mamy to wszystko, spokojnie i z łatwością wyczarujemy pyszne, chrupiące pieczywo. Upieczone bułeczki możemy jeść z czym chcemy. Ja najchętniej jem je z serkiem Almette i dodatkami – np. rzodkiewkami ułożonymi na różne sposoby. Rzodkiewki można również zamarynować, zaraz powiem Wam jak 🙂

  1. Przygotowujemy zaczyn – 50 g drożdży mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 250 ml ciepłej wody.
  2. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 500 g mąki pszennej, 4 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę soli.
  4. Ciasto wyrabiamy w mikserze lub dłonią w misce.
  5. Ciasto zostawiamy 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Z ciasta urywamy niewielkie porcje i formujemy z nich bułeczki – odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Przygotowane bułki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami.
  9. Bułki pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  10. Chrupiące bułeczki solidnie smarujemy serkiem Almette z rzodkiewkami.
  11. Na każdą bułkę dodajemy pokrojone rzodkiewki.
  12. Całość posypujemy szczypiorkiem, oprószamy solą i pieprzem.

Na pyszne kanapki możecie dodać również marynowane rzodkiewki. Wystarczy umyte i pokrojone rzodkiewki zalać na 2 godziny ciepłą zalewą: szklankę octu i szklankę wody podgrzewamy i mieszamy z połową szklanki cukru. Kiedy cukier rozpuści się, wlewamy ciepłą zalewę do słoika z rzodkiewkami. Takie rzodkiewki w zalewie w słoiku przechowujemy w lodówce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: