Almette

Duszony rabarbar

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Pora na deser z rabarbaru. Poznajcie idealne połączenie smaków słodkiego i kwaśnego!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 3 - 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 3 - 4 łyżki wody
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • listki mięty do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Serek Almette wymieszaj krótko ze śmietanką i odstaw do lodówki.
  2. Rabarbar obierz i pokrój na małe, 2 cm kawałki.
  3. Wrzuć je do rondelka, dodaj cukier i ziarna z całej laski wanilii.
  4. Wszystko wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż rabarbar zmięknie.
  5. W razie potrzeby dolej trochę wody.
  6. Kiedy rabarbar stanie się miękki wyjmij go z rondelka i przecedź przez drobne sitko.
  7. Zachowaj sok, a miąższ wymieszaj z serkiem i śmietanką.
  8. Przełóż tę masę do szklanek, a na wierzch wlej sok i udekoruj listkami mięty.
  9. Serwuj schłodzony.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: