Wypróbuj moje propozycje na nietuzinkowe kanapki, chrupkie, wyraziste w smaku i szybkie do przygotowania.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette kozi śmietankowy
3 kromki brioszki lub chałki
50 g masła
1 awokado
mały słoik kimchi
2 jajka
pół cytryny
2 łyżki posiekanych prażonych orzechów laskowych
łyżeczka prażonych nasion kolendry
łyżeczka prażonego kuminu
kilka listków natki pietruszki
łyżeczka wędzonej papryki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Z brioszki lub chałki odkrój wzdłuż 3 prostokątne kromki.
Posmaruj je masłem i podsmaż na złoty kolor na patelni.
Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia.
W moździerzu zmiażdż orzechy laskowe na kruszonkę, z kuminem i nasionami kolendry.
Jajka gotuj przez 5 minut i od razu je zahartuj w lodowatej wodzie.
Obierz delikatnie, przekrój na pół i odstaw.
Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na cienkie plastry.
Skrop sokiem z cytryny.
3 kromki brioszki posmaruj serkiem Almette kozim.
Na jednej kromce ułóż awokado i posyp je solą oraz wędzoną papryką, na drugiej ułóż kimchi i udekoruj listkami natki pietruszki, a na ostatniej części połóż połówki jajka i posyp je dukkah.
Nie bój się eksperymentować z dodatkami na kanapki! Zastąp zwykłe jajka jajkami przepiórczymi, zamień kimchi na świeże warzywa jak ogórek, czy rzodkiewka. Do awokado dołóż wędzonego łososia albo plastry pieczonego rostbefu.
Nie bój się eksperymentować z dodatkami na kanapki! Zastąp zwykłe jajka jajkami przepiórczymi, zamień kimchi na świeże warzywa jak ogórek, czy rzodkiewka. Do awokado dołóż wędzonego łososia albo plastry pieczonego rostbefu.