Almette

Trio kanapek na brioszce z serkiem Almette kozim, z dodatkiem kimchi, awoka-do i jajkami na miękko z posypką dukkah

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Wypróbuj moje propozycje na nietuzinkowe kanapki, chrupkie, wyraziste w smaku i szybkie do przygotowania.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette kozi śmietankowy
  • 3 kromki brioszki lub chałki
  • 50 g masła
  • 1 awokado
  • mały słoik kimchi
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • łyżeczka prażonych nasion kolendry
  • łyżeczka prażonego kuminu
  • kilka listków natki pietruszki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Z brioszki lub chałki odkrój wzdłuż 3 prostokątne kromki.
  2. Posmaruj je masłem i podsmaż na złoty kolor na patelni.
  3. Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia.
  4. W moździerzu zmiażdż orzechy laskowe na kruszonkę, z kuminem i nasionami kolendry.
  5. Jajka gotuj przez 5 minut i od razu je zahartuj w lodowatej wodzie.
  6. Obierz delikatnie, przekrój na pół i odstaw.
  7. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na cienkie plastry.
  8. Skrop sokiem z cytryny.
  9. 3 kromki brioszki posmaruj serkiem Almette kozim.
  10. Na jednej kromce ułóż awokado i posyp je solą oraz wędzoną papryką, na drugiej ułóż kimchi i udekoruj listkami natki pietruszki, a na ostatniej części połóż połówki jajka i posyp je dukkah.

Nie bój się eksperymentować z dodatkami na kanapki! Zastąp zwykłe jajka jajkami przepiórczymi, zamień kimchi na świeże warzywa jak ogórek, czy rzodkiewka. Do awokado dołóż wędzonego łososia albo plastry pieczonego rostbefu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: