Almette

Roladki z wędzonego łososia z serkiem Almette kozim ze szczypiorkiem na carpaccio z pieczonych buraków oraz pikle z rzodkiewek i rukola

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 4 osób

David

Lekka i przyjemna przystawka, koniecznie do spróbowania!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette kozi ze szczypiorkiem
  • 1 burak czerwony
  • 1 burak żółty
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 8 plastrów wędzonego łososia
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • kilka listków świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w 180°C przez 60 min.
  2. Wyciągnij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.
  3. Potem obierz je ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki na mandolinie.
  4. Rozłóż je jak wachlarz na talerzu, polej 2 łyżkami oliwy i posyp solą oraz pieprzem.
  5. Rzodkiewki pokrój na mandolinie na cienkie plasterki.
  6. Wymieszaj je z octem, solą i pieprzem, odstaw na 5 min.
  7. Na każdy plaster łososia nałóż łyżeczkę serka Almette koziego ze szczypiorkiem i zwiń ruloniki.
  8. Skrop cytryną i ułóż na carpaccio z buraków.
  9. Dodaj plasterki piklowanej rzodkiewki.
  10. Rukolę wymieszaj z jedną łyżką oliwy, skrop cytryną i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Rukolę ułóż nad carpaccio i dodaj listki koperku.

Liści rzodkiewek nie wyrzucaj! Możesz je wykorzystać na pesto, smoothie, do tart, sałat, itp.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: