Ciasto filo jest mało popularne w kuchni polskiej, ale warto po nie sięgać. Zwłaszcza, że jest coraz bardziej dostępne i można z niego przygotować bardzo dużo różnych dań
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette kozi śmietankowy
1 ciasto filo
4 łyżki masła klarowanego
1 jabłko
2 łyżki miodu
2 łyżki płatków migdałowych
pieprz kolorowy
Drukuj przepis
Przepis
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Odstaw.
Jabłka obierz i pokrój w kawałki.
Podsmaż je na złoty kolor na patelni na łyżeczce masła klarowanego.
Resztę masła klarowanego rozpuść w rondelku.
Jeden arkusz ciasta filo posmaruj tym roztopionym, klarowanym masłem.
Połóż na nim drugi arkusz i znowu posmaruj masłem.
Przekrój te arkusze na 4 kwadraty.
Pośrodku kwadratów ułóż 3-4 kawałki jabłka, a do nich dodaj łyżkę serka Almette koziego.
Polej miodem, dopraw pieprzem i posyp płatkami migdałów.
Następnie zawiń każdy kwadrat w sakiewkę i piecz w piekarniku w 180°C przez ok. 15 min, aż ciasto się zrumieni.
Wyciągnij z piekarnika i serwuj od razu.
Ciasto filo szybko wysycha, użyj tyle ciasta ile potrzebujesz, a resztę włóż z powrotem do lodówki.
Ważne, aby zrobić te sakiewki z podwójnej warstwy ciasta filo, tak aby nie popękały podczas pieczenia.
Ciasto filo szybko wysycha, użyj tyle ciasta ile potrzebujesz, a resztę włóż z powrotem do lodówki.
Ważne, aby zrobić te sakiewki z podwójnej warstwy ciasta filo, tak aby nie popękały podczas pieczenia.