Almette

Sakiewki z ciasta filo z karmelizowanymi jabłkami w miodzie, płatkami migdałów i serkiem Almette kozim

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

Ciasto filo jest mało popularne w kuchni polskiej, ale warto po nie sięgać. Zwłaszcza, że jest coraz bardziej dostępne i można z niego przygotować bardzo dużo różnych dań

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette kozi śmietankowy
  • 1 ciasto filo
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pieprz kolorowy
Drukuj przepis

Przepis

  1. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Odstaw.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kawałki.
  3. Podsmaż je na złoty kolor na patelni na łyżeczce masła klarowanego.
  4. Resztę masła klarowanego rozpuść w rondelku.
  5. Jeden arkusz ciasta filo posmaruj tym roztopionym, klarowanym masłem.
  6. Połóż na nim drugi arkusz i znowu posmaruj masłem.
  7. Przekrój te arkusze na 4 kwadraty.
  8. Pośrodku kwadratów ułóż 3-4 kawałki jabłka, a do nich dodaj łyżkę serka Almette koziego.
  9. Polej miodem, dopraw pieprzem i posyp płatkami migdałów.
  10. Następnie zawiń każdy kwadrat w sakiewkę i piecz w piekarniku w 180°C przez ok. 15 min, aż ciasto się zrumieni.
  11. Wyciągnij z piekarnika i serwuj od razu.

Ciasto filo szybko wysycha, użyj tyle ciasta ile potrzebujesz, a resztę włóż z powrotem do lodówki.

Ważne, aby zrobić te sakiewki z podwójnej warstwy ciasta filo, tak aby nie popękały podczas pieczenia.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: