Almette

Kanapka z pieczonym fenkułem i granatem

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pieczony fenkuł to moje odkrycie. Ujarzmiony temperaturą łagodnieje i zachwyca smakiem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 fenkuł
  • Oliwa z oliwek (do skropienia fenkułu)
  • Sól
  • 2 bułki
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • Ziarenka z połowy granatu
Drukuj przepis

Przepis

Pieczony fenkuł łagodnieje i nabiera szlachetności. Krople oliwy z oliwek pomagają mu rozkochać nas w nim. Smak pieczonego fenkułu jest nie do opisania. Można go zajadać jako samodzielną przekąskę, kapitalnie smakuje w sałatce. Dziś zapraszam po przepis na kanapki – bardzo wykwintne i to właśnie za sprawą pieczonego fenkułu. Roboty z tym nie ma żadnej, sami sprawdźcie 🙂

  1. Fenkuł myjemy, kroimy na dowolne kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Fenkuł skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  3. Bułkę kroimy na kilka kromek.
  4. Granata kroimy na pół, wydobywamy z niego ziarenka.
  5. Pieczywo smarujemy serkiem Almette.
  6. Na serku układamy pieczonego fenkuła.
  7. Dodajemy ziarna granatu.
  8. Całość możemy oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

Aby sprawnie wydobyć ziarenka z granatu, należy przekroić go na pół, a później nad miską uderzać w jego skórkę łyżką, np. drewnianą. Ziarenka powinny same wskakiwać do naczynia :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: