Almette

Bowl limonkowo imbirowy

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Raj dla oka i podniebienia - tak właśnie prezentuje się miska radości, która po brzegi wypełniona jest ... zdrowiem!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Dwa kubki ugotowanej kaszy pęczak
  • 6 łyżek sezamu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 awokado
  • 1 mała cebula
  • 6-10 kaparów
  • ziarna z połowy granatu
  • 6 listków sałaty
  • garść małych pomidorków
  • garść oliwek
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • Sos:
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 0,5 cm imbiru (posiekanego)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
Drukuj przepis

Przepis

Bowl to taka misa mocy, która skrywa wiele pyszności i zdrowia. Nasz bowl po brzegi wypełniony jest pysznymi i zdrowymi produktami. Taką misę mocy można zjeść i na lunch i na kolację. Możecie spakować ją do pracy czy szkoły. Zmieniajcie produkty na takie, które uwielbiacie, bawcie się kolorami i smakami, rozpieszczajcie się kulinarnie 🙂

  1. Na patelni, na lekko podgrzanej oliwie rumienimy pęczak z sezamem, doprawiamy go solą i pieprzem.
  2. Tak przygotowanym pęczakiem wypełniamy miskę.
  3. Do miski dodajemy granat, awokado pokrojone w paski, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i liście sałaty.
  4. Na koniec dodajemy po dwie solidne łyżki serka Almette oraz kapary.
  5. Całość oprószamy sezamem, solą i pieprzem.
  6. Bowla polewamy sosem, który przygotowujemy energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki (oliwę, miód, musztardę, wyciśnięty sok z limonki i starty na małej tarce lub posiekany imbir).

Aby sprawnie przygotować sos możemy wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić go i energicznie potrząsać do połączenia się składników.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: