Almette

Tiramisu z serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Przepisów na tiramisu jest kilkadziesiąt. W naszej wersji nie użyjemy jajek i mascarpone. Wykorzystamy serek Almette, dzięki któremu deser będzie puszysty, lekki i super smaczny. Najlepiej jest go podawać w szklankach lub pucharkach tak, aby każdy mógł się cieszyć swoją porcją.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 pomarańcze
  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1-2 łyżki rumu
  • 50 g gorzkiej czekolady
Drukuj przepis

Przepis

  1. Serki Almette przełóż do miski i wymieszaj.
  2. Dodaj jogurt i cukier oraz skórkę z jednej pomarańczy. Wymieszaj.
  3. Wyciśnij sok z pomarańczy.
  4. Wymieszaj sok z rumem i mielonym kardamonem.
  5. Krótko namocz biszkopciki z obu stron w soku z pomarańczy.
  6. W szklance, pucharku lub innej formie ułóż jedną warstwę biszkoptów.
  7. Na biszkopty wyłóż warstwę serka.
  8. Na nią ponownie wyłóż nasączone biszkopty, następnie warstwę serka i wyrównaj.
  9. Wstaw do lodówki na kilka godzin tak, aby masa stężała. Jeśli nie chcesz czekać, serwuj od razu ze startą gorzką czekoladą.

Serki i jogurt powinny być przed użyciem schłodzone.

Rum możesz zastąpić innym ulubionym alkoholem.

Tiramisu można zrobić na różnych biszkoptach, choć najbardziej popularne są te podłużne, znane jako „ladyfingers”. Biszkopty możesz też zastąpić kawałkami czerstwej chałki, granolą, musli, kawałkami owoców…

Zamiast jogurtu, możesz użyć ricotty lub śmietanki.

Cukier puder możesz zastąpić cukrem trzcinowym, miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym składnikiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: