Zostały Wam ugotowane ziemniaki? Pierwsza rzecz, która przychodzi mi na myśl to zrobienie kopytek. Z sosem na bazie serka Almette z ziołami kopytka smakują wybornie.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
Składniki na ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka pszenna
2 szczypty soli
Sos:
1 serek Almette z ziołami
ulubione świeże zioła
sól, pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Dodaj jajko, sól i wymieszaj.
Dodaj mąkę i wyrabiaj. Ciasto może być lepkie i lepiej nie dodawać za dużo mąki, bo wtedy może wyjść za twarde.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a każdy kawałek uformuj w cienki wałek o grubości palca. Tnij pod kątem.
Kopytka wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj partiami ok 2-3 min.
Po wyciągnięciu z garnka wymieszaj je z 1 lub 2 łyżkami serka Almette z ziołami i odrobiną wody z gotowania.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj ulubionymi świeżym ziołami i serwuj od razu.
To doskonały przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia!
Kopytka możesz zjeść w wersji wytrawnej z różnymi sosami (grzybowy, pomidorowy, itp.) lub na słodko z cukrem i bułką tartą z masłem.
Jeśli pozostały Ci nieugotowane kopytka, możesz przełożyć je na tacę i zamrozić, wtedy się nie skleją. Po wyciągnięciu z zamrażalnika wystarczy je wrzucić do gotującej się wody i gotować 2-3 min.
Możesz zabarwić ciasto na kopytka sokiem z buraka, będą wtedy ciemno różowe.
To doskonały przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia!
Kopytka możesz zjeść w wersji wytrawnej z różnymi sosami (grzybowy, pomidorowy, itp.) lub na słodko z cukrem i bułką tartą z masłem.
Jeśli pozostały Ci nieugotowane kopytka, możesz przełożyć je na tacę i zamrozić, wtedy się nie skleją. Po wyciągnięciu z zamrażalnika wystarczy je wrzucić do gotującej się wody i gotować 2-3 min.
Możesz zabarwić ciasto na kopytka sokiem z buraka, będą wtedy ciemno różowe.