Almette

Kopytka z sosem z serkiem Almette z ziołami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Zostały Wam ugotowane ziemniaki? Pierwsza rzecz, która przychodzi mi na myśl to zrobienie kopytek. Z sosem na bazie serka Almette z ziołami kopytka smakują wybornie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 2 szczypty soli
  • Sos:
  • 1 serek Almette z ziołami
  • ulubione świeże zioła
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj jajko, sól i wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę i wyrabiaj. Ciasto może być lepkie i lepiej nie dodawać za dużo mąki, bo wtedy może wyjść za twarde.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a każdy kawałek uformuj w cienki wałek o grubości palca. Tnij pod kątem.
  5. Kopytka wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj partiami ok 2-3 min.
  6. Po wyciągnięciu z garnka wymieszaj je z 1 lub 2 łyżkami serka Almette z ziołami i odrobiną wody z gotowania.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj ulubionymi świeżym ziołami i serwuj od razu.

To doskonały przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia!

Kopytka możesz zjeść w wersji wytrawnej z różnymi sosami (grzybowy, pomidorowy, itp.) lub na słodko z cukrem i bułką tartą z masłem.

Jeśli pozostały Ci nieugotowane kopytka, możesz przełożyć je na tacę i zamrozić, wtedy się nie skleją. Po wyciągnięciu z zamrażalnika wystarczy je wrzucić do gotującej się wody i gotować 2-3 min.

Możesz zabarwić ciasto na kopytka sokiem z buraka, będą wtedy ciemno różowe.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: