Almette

Pudding ryżowy z serkiem Almette śmietankowym i karmelizowanymi gruszkami

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Uwielbiam przygotowywać ten deser. To dla mnie zawsze wyjątkowy powrót do dzieciństwa.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • serek Almette śmietankowy (2-3 łyżki)
  • szklanka ryżu do risotto lub do sushi
  • 2 do 4 szklanek mleka (krowiego lub roślinnego)
  • szczypta cynamonu
  • 1 gruszka
  • 20 g masła
  • świeży tymianek
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • skórka z 1 cytryny
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ryż opłucz w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
  2. Zalej taką ilością mleka, żeby przykryć ryż i gotuj do miękkości. Dolewaj więcej mleka w razie potrzeby.
  3. Na koniec dodaj cynamon, łyżkę syropu klonowego i serek Almette śmietankowy. Wymieszaj.
  4. Pokrój gruszkę w ćwiartki. Usuń pestki.
  5. Smaż kawałki gruszki na maśle.
  6. Na koniec dodaj 2 łyżki syropu klonowego, skórkę z cytryny i świeży tymianek.
  7. Wszystko wymieszaj i starannie obtocz gruszki w syropie.
  8. Pudding ryżowy z gruszkami serwuj od razu. Posyp go resztą tymianku.

Do puddingu ryżowego najlepszy jest ryż do risotto lub do sushi, ponieważ ma więcej skrobi niż inne gatunki ryżu. Skrobia w trakcie gotowania powoduje, że ryż staje się kremowy. Jeśli nie masz takiego ryżu, możesz przygotować tę potrawę z ryżu jaśminowego lub basmati. Wtedy nie płucz ryżu przed gotowaniem.

Pudding ryżowy to doskonała opcja na wykorzystania resztek ugotowanego ryżu (o ile nie był wymieszany z innymi dodatkami). Wtedy zalej ten ryż mniejszą ilością mleka (już jest ugotowany) niż w przepisie i podgrzej go.

Jeśli przygotowaliście za dużo puddingu, możecie po wystudzeniu przełożyć go do pojemnika i zamrozić. Taki pudding można przechowywać w zamrażarce ok. 6 miesięcy.

Zamiast syropu klonowego można użyć miodu, cukru czy innej substancji słodzącej.

Dodatków do takiego puddingu może być wiele. Nie bójcie się poeksperymentować!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: