Almette

Pasta z wędzonej makreli i pikle z rabarbaru i rzodkiewki

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Domowa pasta z wędzonej makreli smakuje wybornie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1 wędzona makrela
  • natka pietruszki
  • 1-2 łodyżki rabarbaru
  • kilka rzodkiewek
  • 4 kromki ulubionego chleba
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zacznij od pokrojenia rzodkiewki i rabarbaru w cienkie plastry. Rabarbar możesz również pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki.
  2. Włóż pokrojony rabarbar i rzodkiewki do miski.
  3. W rondelku wymieszaj wodę z octem, solą i cukrem. Podgrzej. Wlej całość do miski z rzodkiewką i rabarbarem. Wymieszaj i odstaw na 15 min, tak aby smaki się "przegryzły".
  4. W tym czasie oddziel mięso od ości i skóry.
  5. Zagniataj widelcem i wymieszaj z serkiem Almette śmietankowym na pastę.
  6. Dopraw solą, pieprzem i dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek.
  7. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zostaw kilka listków natki do dekoracji.
  8. Kromki chleba polej oliwą i grilluj w piekarniku na złoty kolor.
  9. Wyciągnij grzanki z piekarnika i posmaruj pastą z wędzonej makreli. Ułóż pikle i posyp natką pietruszki. Serwuj od razu.

Zamiast wędzonej makreli możesz użyć wędzonego pstrąga lub sardynki z puszki.

Jeśli został Ci czerstwy chleb, to jest to doskonała okazja, aby zrobić z niego grzanki. Wystarczy lekko je pokropić wodą, polać oliwą i grillować w piekarniku. Możesz użyć dowolny rodzaj chleba lub chrupkie pieczywo.

Ocet jabłkowy jest łagodnym i aromatycznym octem. Możesz go zastąpić octem winnym lub domowym ulubionym octem. Jeśli nie masz octu, użyj soku z cytryny.

Do mieszanki octowej możesz dodać swoje ulubione przyprawy korzenne lub orientalne, aby podkręcić smak pikli.

Mieszanka octowa na ciepło powoduje, że warzywa szybciej złapią słodko-kwaśny smak. Jeśli chcesz przygotować więcej pikli, zrób to na zimno i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: