Almette

Budyń jaglany ze smażonymi jabłkami z cynamonem i Almette śmietankowym

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

Budyń jaglany ze smażonymi jabłkami z cynamonem i serkiem Almette śmietankowym to super pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • Budyń:
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • mleko lub ulubiony napój roślinny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Dodatki:
  • łyżka masła
  • 1 jabłko
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Drukuj przepis

Przepis

  1. Kaszę jaglaną starannie opłucz pod gorącą wodą.
  2. Przełóż kaszę do garnka, zalej mlekiem tak, aby było 2-3 cm powyżej kaszy. Przykryj i gotuj, aż kasza wchłonie całe mleko.
  3. Dodaj sól i syrop klonowy.
  4. Zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj łyżkę serka Almette śmietankowego i wymieszaj.
  6. Osobno, na rozgrzanej patelni podsmaż na maśle na złoty kolor jabłka z cynamonem pokrojone w ósemki.
  7. Budyń serwuj z jabłkami i serkiem Almette śmietankowym. Polej syropem klonowym.

Ważne jest opłukanie kaszy pod gorącą wodą, aby pozbawić ją gorzkiego smaku.

Ten przepis możesz wykonać z kaszy jaglanej i płatków owsianych w proporcji 50/50.

Taki budyń jest doskonałym sposobem na wykorzystanie reszty ugotowanej kaszy jaglanej.

Budyń jaglany idealnie smakuje również w wersji wytrawnej.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: