Almette

Stek wołowy z puree i brukselką z chorizo

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Jeśli chcecie się dowiedzieć jak zrobić idealnego steka, zapraszam do przeczytania przepisu! ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 2 steki o wadze ok 150 g (wołowina, rostbef)
  • 2 łyżki masła
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 15 brukselek
  • 15 plasterków chorizo
  • sól, pieprz
  • świeże zioła (tymianek, oregano)
  • 2 serki Almette z kolorowym pieprzem
Drukuj przepis

Przepis

Klasyczny obiad – mięso i ziemniaki. No ale nie będzie do końca tradycyjnie, ponieważ na obiad nie podamy klasycznego kotleta w panierce, a wybitnie usmażony stek wołowy. Do niego będzie obłędnie puszyste puree i sałatka z brukselki i chorizo.
Wiedzieliście, że brukselka przesmażona na maśle smakuje zupełnie inaczej niż taka gotowana w wodzie? Inaczej, bo o niebo lepiej! Traci charakterystyczny smak, który większości kojarzy się z dzieciństwem i przedszkolem ☺

  1. Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy ewentualne błony i pozostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Brukselkę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku 5-7 minut, odcedzamy.
  4. Patelnię porządnie rozgrzewamy – najbardziej jak się da. Układamy na niej steki i smażymy 2-3 minuty z jednej strony.
  5. Przewracamy mięso na drugą stronę i ponownie smażymy 2 -3 minuty dodając w tym czasie masło, sól i pieprz. Usmażone mięso odkładamy, aby odpoczęło.
  6. Ugotowane ziemniaki solidnie tłuczemy z masłem i dwiema łyżkami serka Almette śmietankowego, który wcześniej przyprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  7. Na patelni podsmażamy chorizo, dodajemy brukselkę pokrojoną na kawałki, przesmażamy całość.
  8. Na talerzu układamy puree z ziemniaków, usmażone mięso, brukselkę z chorizo i łezki serka Almette doprawionego kolorowym pieprzem.
  9. Całość oprószamy kryształkami soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi ziołami.

Nasz stek wołowy będzie najpyszniejszy wtedy, kiedy będzie przerośnięty tłuszczykiem . To tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli więc na mięsie zobaczycie tzw. biały marmurek, nie czekajcie ani chwili i to ten kawałek kupcie.

Rozróżniamy różne stopnie wysmażenia steka. Te najbardziej popularne to:

- medium rare – mięso wysmażone z zewnątrz, surowe w środku (smażymy po ok 2 minuty z każdej strony)

- medium – mięso średnio wysmażone, mięso różowe w środku, lepiej wysmażone niż medium rare (smażymy mięso po ok 3 minuty z każdej strony).

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: