Almette

Tartinki szynką serrano i z serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

W podroży staram się poznawać jak najwięcej smaków. Poznawanie kultury przy stole, dzieląc się jedzeniem z miejscowymi, to jest zupełnie inny wymiar podróżowania.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!
Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!

Cieszę się, że Marta Grzebyk (Krytyka Kulinarna) swoje doświadczenia kulinarne, których ma dzięki podróżom po całym świecie tak wiele, może przekazać nam wszystkim na blogu. Jej spostrzeżenia potwierdzają, że coraz więcej osób i u nas i na świecie ma świadomość dobrego odżywiania. Nie ilość jedzenia, ale jego jakość i wartość odżywcza dla naszego organizmu stają się ważniejsze. To nowa “podróż” dla wielu, ale myślę, że nieunikniona. Szukajmy przepisów na dania, które odżywiają, a nie tylko karmią.

Z zapartym tchem słuchałem opowieści Magdy o jej sposobie na podróżowanie i spotykanie najciekawszych smaków lokalnych kuchni. Prawie się nie odzywałem (proszę się nie śmiać! to prawda!), z przyjemnością słuchałem jej opinii. Absolutnie zgadzam się z jej przekonaniem, że pracując na dobrym produkcie, na jakościowym produkcie każda kuchnia ma szansę na sukces. Jak już zauważyliście Magda jest otwarta na nowe. I muszę przyznać, że jej zaimponowałem proponując nowe dania z nowymi smakami Almette!

Składniki

  • 4 kromki bagietki
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 4 plastry szynki serrano
  • kilka liści świeżej bazylii
  • kilka pistacji łuskanych, niesolonych
Drukuj przepis

Przepis

  1. Kromki bagietki opiecz na grillu.
  2. Każdą kromkę posmaruj serkiem Almette.
  3. Ułóż plastry szynki parmeńskiej.
  4. Udekoruj liśćmi świeżej bazylii oraz pistacjami. Gotowe!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: