Almette

Mini-bułeczki z wędzonym łososiem i serkiem Almette ze szpinakiem.

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Jeśli jeszcze komuś jedzenie w podróży kojarzy się z jajkami na twardo, albo z konserwą turystyczną, to musi nam uwierzyć, że to już odległa historia.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!
Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!

Dla Magdy Grzebyk z Krytyki Kulinarnej było oczywiste, że taki serek jak Almette to nie tylko “smarowidełko” na kanapkę. Jego smaki mogą być niezastąpionym składnikiem ciekawych dań. “W podroży staram się poznawać jak najwięcej smaków. Poznawanie kultury przy stole, dzieląc się jedzeniem z miejscowymi, to jest zupełnie inny wymiar podróżowania”.

Z zapartym tchem słuchałem opowieści Magdy o jej sposobie na podróżowanie i spotykanie najciekawszych smaków lokalnych kuchni. Prawie się nie odzywałem (proszę się nie śmiać! to prawda!), z przyjemnością słuchałem jej opinii. Absolutnie zgadzam się z jej przekonaniem, że pracując na dobrym produkcie, na jakościowym produkcie każda kuchnia ma szansę na sukces.

Składniki

  • 2 mini-bułeczki maślane
  • 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • kilka listków kolendry
  • ćwiartki cytryny
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bułeczki przekrój wzdłuż na dwie części i posmaruj każdą część serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem.
  2. Łososia nałóż na jedną połówkę bułki.
  3. Listki kolendry ułóż na łososiu i nakryj drugą połówką bułeczki. Gotowe!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: