Almette

Rillettes z tuńczyka i z serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Kto nie pamięta chrupiących rzodkiewek wiosną, niech pierwszy rzuci… ziemniakiem!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!
Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!

Magda Grzebyk z Krytyki Kulinarnej jest otwarta na nowe. I muszę przyznać, że jej zaimponowałem proponując nowe dania z nowymi smakami Almette! A że Magda, to “ostra babka” (Magda, sorry. Ktoś mi powiedział, że to fajne określenie), więc oceniłem, że z tych dwóch smaków: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem, bardziej dopasuje jej ten drugi smak. A tymczasem…. na podium stanęła rzodkiewka!

Cieszę się, że Marta swoje doświadczenia kulinarne, których ma dzięki podróżom po całym świecie tak wiele, może przekazać nam wszystkim na blogu. Jej spostrzeżenia potwierdzają, że coraz więcej osób i u nas i na świecie ma świadomość dobrego odżywiania. Nie ilość jedzenia, ale jego jakość i wartość odżywcza dla naszego organizmu stają się ważniejsze. To nowa “podróż” dla wielu, ale myślę, że nieunikniona. Szukajmy przepisów na dania, które odżywiają, a nie tylko karmią.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 1 łyżkę posiekanego szczypiorku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz kolorowy
Drukuj przepis

Przepis

  1. Tuńczyka odsącz i wymieszaj z dwoma łyżkami serkiem Almette i posiekanego szczypiorku.
  2. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Wymieszaj i przełóż do słoiczka.
  4. Serwuj z surowymi warzywami i/lub z chrupkim pieczywem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: