Almette

Francuska tarta z chrupiącą szynką i karmelizowaną gruszką

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Oto przepis tak idealny, że aż nie do wiary, że do przygotowania w kilka chwil. Wszystkie składniki grają ze sobą kapitalnie. Francuskie, pachnące masłem ciasto, aromatyczny ziołowy serek, chrupiąca szynka, orzechy i słodka gruszka. Pycha!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette z ziołami
  • gotowe ciasto francuskie
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 gruszki
  • garść orzechów włoskich
Drukuj przepis

Przepis

Tarta z francuskiego ciasta z dodatkiem serka, szynki parmeńskiej, gruszki i orzechów włoskich to sposób na szybką przekąskę. Można nią też przyjąć niespodziewanych gości. Aromatyczny ziołowy serek łączy się z delikatnie słodką gruszką. A chrupiąca szynka parmeńska wraz ze zrumienionymi orzechami włoskimi idealnie pasuje do całości. Bazą jest ciasto francuskie – gotowe, lekko podpieczone. Gotową tartę kroimy jak pizzę. Spróbujcie koniecznie tego połączenia, jest pyszne!

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  2. Arkusz ciasta francuskiego rozkładam na papierze do pieczenia i nakłuwam widelcem na całej powierzchni.
  3. Ciasto francuskie podpiekam ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
  4. Podczas pieczenia (pomimo nakłucia) ciasto może urosnąć. Po wyjęciu go z piekarnika nożem nakłuwam je tak, by opadło.
  5. Na podpieczonym cieście układam plastry szynki parmeńskiej.
  6. Na szynce układam cienkie plastry umytej gruszki.
  7. Na gruszce układam serek Almette.
  8. Całość posypuję orzechami włoskimi i zapiekam w 180 stopniach ok. 20 minut.
  9. Ciasto francuskie powinno być złote, ser ciepły, gruszka miękka, a szynka i orzechy chrupiące.

Całą tartę możemy posypać świeżym tymiankiem i polać miodem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: