Almette

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

DUTCH BABY to inaczej pieczony naleśnik, ale nie jest on taki zwykły. Dlaczego? Sami sprawdźcie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 jajka
  • 160 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • odrobina soli
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 8 śliwek
  • łyżka miodu
Drukuj przepis

Przepis

Podczas pieczenia dutch baby cudownie faluje i nabiera chrupkości. To super alternatywa dla zwykłych naleśników. Dutch baby doskonale smakuje z serkiem Almette i sezonowymi owocami. Zapraszam po przepis 🙂

  1. W misce łączymy ze sobą jajka, mleko, mąkę oraz sól.
  2. Porządnie roztrzepujemy wszystko i odstawiamy.
  3. Rozgrzewamy patelnię - taką, którą można wstawić do piekarnika.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
  5. Rozpuszczamy masło na patelni, wlewamy ciasto i czekamy 2 minuty.
  6. Po tym czasie wsadzamy patelnię z ciastem do pieca.
  7. Naleśnik powinien się piec ok 15 minut. Powinien być złoty i rumiany.
  8. Kiedy naleśnik będzie w piecu, na patelni smażymy przepołowione i wydrylowane śliwki. Dodajemy do nich miód i karmelizujemy je aż będą miękkie.
  9. Upieczonego naleśnika ostrożnie wyjmujemy z pieca (to normalne, że opadnie :) ).
  10. Naleśnika podajemy z serkiem Almette i karmelizowanymi śliwkami.

Dutch baby doskonale smakuje z serkiem Almette i dowolnymi owocami. Jeśli więc macie ochotę dorzucić do niego inne owoce, to śmiało! :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: