Almette

Szakszuka – jajka gotowane w sosie pomidorowym z przyprawami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

W Tel Avivie jest takie miejsce przy starym porcie Jaffy gdzie zjecie znakomitą szakszukę, prostą, smaczną i sycącą potrawę. Często podawaną na śniadanie ale idealnie pasuje też na lunch.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Tel Aviv
Tel Aviv

Do Tel Avivu pojechałem prywatnie. To miasto mnie fascynuje. Położone przy morzu, rozciąga się przez kilka kilometrów. Wzdłuż wybrzeża można uprawiać różne sporty, od rana do wieczora można spotkać tu biegaczy, rowerzystów, long-boardzistów, skateboardzistów, otwarte siłownie i wiele więcej. Panuje tu kult zadbanego ciała i każdy daje z siebie wszystko. Poza tym Tel Aviv to też miasto gdzie warto iść zjeść. Znajdziesz w nim tradycyjne małe knajpki z pysznym humusem jak i nowoczesne z kuchnią izraelską. Tu szefowie kuchni rywalizują pomysłami i oryginalnością żeby przyciągnąć głodnych mieszkańców i turystów.

Danie które mi się mocno kojarzy z tą częścią świata to popularna szakszuka, prawie narodowa izraelska potrawa. Choć pochodzi z północnej Afryki, przywędrowała do krajów bliskiego wschodu i zadomowiła się w Izraelu. Gdybyście chcieli ją spróbować nie musicie koniecznie lecieć aż do Tel Avivu, wystarczy przeczytać ten felieton i przekonać się jak błyskawicznie się ją przygotowuje. Z zamkniętymi oczami możemy przenieść się do Jaffa, starego portu w Tel Avivie, gdzie zjadłem najlepszą szakszukę!

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • pół łyżeczki nasion kuminu
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół papryki czerwonej
  • 3 świeże pomidory (w sezonie) lub 1 puszka pomidorów pelatti (poza sezonem)
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz cayenne - szczypta do smaku
  • 4 jajka
  • świeża kolendra
  • 1 opakowanie serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
Drukuj przepis

Przepis

  1. Posiekaj drobno cebulę.
  2. Pokrój paprykę w kostkę.
  3. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry.
  4. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, duś cebulę przez 3 minuty, dodaj paprykę i podsmaż kolejne 3 minuty.
  5. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu aż się rozpadną.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne.
  7. Wbij, w różnych miejscach, jajka na patelnię.
  8. Przykryj folią aluminiową i gotuj na wolnym ogniu aż białka się zetną, czyli ok 3-4 minuty.
  9. Przed podaniem ułóż kilka listków świeżej kolendry.
  10. Podaj z chlebem pita lub ulubionym pieczywem oraz serkiem Almette ze szpinakiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: