Almette

Miłosny różowy tort walentynkowy

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 10 osób

Asia

Ten tort jest tak pyszny, że w sekundę można się w nim zakochać… Wygląda znakomicie, czaruje pięknem i doskonale smakuje. Myślę, że taki tort to naprawdę najlepszy prezent walentynkowy – prosto z serca ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • DWA BISZKOPTY (dwie tortownice o średnicy 18 cm)
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka do proszku do pieczenia
  • DO BISZKOPTÓW
  • Kubek mocnej herbaty malinowej + łyżka cukru + 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g konfitury malinowej lub jagodowej
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • DO OBTOCZENIA TORTU
  • 3 serki Almette śmietankowy
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
Drukuj przepis

Przepis

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek.
  3. Białka ubijamy na sztywno partiami dodając cukier. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, wciąż ubijamy.
  4. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę, miksujemy.
  5. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
  6. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Do foremek wlewamy ciasto.
  8. Dwa biszkopty pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.
  9. Po upieczeniu biszkopty całkowicie studzimy.
  10. Zaparzamy mocną herbatę malinową, dodajemy cukier i sok z cytryny.
  11. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, studzimy.
  12. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serki Almette, konfiturę malinową i żelatynę, mieszamy całość, a następnie schładzamy.
  13. Ostudzone biszkopty kroimy na pół. Górę ścinamy. W sumie musimy mieć 4 równe okręgi.
  14. Biszkopty nasączamy herbatą i przekładamy schłodzoną masą. Robimy tak naprzemiennie ze wszystkimi biszkoptami.
  15. Przygotowujemy masę, którą obtoczymy cały tort – ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do niej serki Almette oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
  16. Masą otulamy cały tort. Posiłkujemy się szpatułką.
  17. Tort chłodzimy w lodówce.
  18. Wierzch ozdabiamy owocami i wiórkami czekolady.

Jeśli nie macie dwóch tortownic, upieczcie mniejszy tort – 1 biszkopt. Tort wtedy będzie miał dwa piętra. Będzie idealny dla 2-4 osób.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: