Almette

Sałatka ze szpinakiem, salami, serkiem i aksamitnym sosem

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Rozkochacie się w tej sałatce. Za smak i łatwość przygotowania!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Szpinak baby 250 g
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 20 plasterków kiełbaski pikantnej (salami)
  • 2 serki Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • Sos:
  • pół kubka oliwy z oliwek (lub oliwy po pomidorach suszonych)
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 solidne łyżki musztardy francuskiej
  • solidna łycha miodu
Drukuj przepis

Przepis

Sałatka ze szpinakiem nie dosyć, że jest pyszna, to jeszcze bardzo prosta do przygotowania. Można zrobić całą miskę tej sałatki i podać ją z chrupiącymi grzankami na lunch czy kolację. Można też podzielić ją na porcje i podać jako dodatek do obiadu.
Aksamitny serek rozpływa się w ustach, a w połączeniu z sosem i z delikatnymi listkami tworzy doskonałą jedność. To jedna z moich ukochanych sałatek.

  1. Umyty szpinak przekładamy na półmisek.
  2. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz plasterki salami.
  3. Małą łyżeczką formujemy porcje serka – rozkładamy je na półmisku, na listkach sałaty.
  4. Robimy sos – cudowny i aksamitny, który wykańcza całą sałatkę.
  5. Wystarczy wszystkie składniki ze sobą dobrze zmieszać, roztrzepać je, uzyskując gładką i gęstą strukturę.

Do sałatki możemy dodać ulubione pestki czy orzechy.

Pamiętajcie, aby uprażyć je wcześniej na suchej patelni.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: