Almette

Roladki z grillowanego bakłażana i serka Almette z pomidorami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Lekka, kolorowa i przyjemna przekąska :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • kilka listków świeżej rukoli
  • 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bakłażan pokrój w podłużne cienkie paski.
  2. Grilluj je na patelni grillowej lub zwykłej na oliwie.
  3. Dopraw do smaku solą.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Posmaruj grillowane plastry bakłażana serkiem Almette z pomidorami, ułóż kilka listków rukoli oraz świeżej bazylii.
  6. Zwiń w ruloniki.
  7. Ułóż na talerzu, posyp orzeszkami pinii i udekoruj listkami bazylii.

Przed grillowaniem posól paski bakłażana i odstaw na 30 min, tak aby wypuściły wodę. Odsącz je na papierowym ręczniku i grilluj. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku bakłażana.

Zamiast bakłażana polecam również grillowaną cukinię.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: