Almette

Chrupiące i delikatne koszyczki filo z serkiem, karmelizowaną gruszką i żurawiną

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Koszyczki z ciasta filo z gruszką i żurawiną są doskonałym pomysłem na przekąskę czy deser. Wyglądają tak bajecznie, że z powodzeniem możemy podać je na każdym przyjęciu, nadając mu charakteru i pięknego wyglądu. A przede wszystkim pełnego smaku.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette śmietankowy
  • opakowanie ciasta filo
  • 4 łyżki masła
  • 1 gruszka
  • pół kubka świeżej żurawiny
  • 4 łyżki miodu
Drukuj przepis

Przepis

Uwielbiam stare książki kucharskie. Pachną wyjątkowo. Zawarte w nich przepisy są stare jak świat, czasami zupełnie odjechane, ale niezwykle inspirujące. Przepis na koszyczki z ciasta filo wcale nie pochodzi jednak z jednej z takich książek. Inspiracją do jego przygotowania były stare, pożółkłe kartki moich antykwariatowych zdobyczy. Brzegi ciasta filo podczas pieczenia pięknie się złocą, są delikatne niczym strony starych książek. Tak przygotowany i upieczony koszyczek jest niezwykle inspirujący, bowiem można go wypełnić dowolnym nadzieniem. A skoro piękna, złota jesień na oknem, stawiam na ostry smak serka, łagodną, słodką jesienną gruszkę i pyszną żurawinę. Taki kształt koszyczków możemy osiągnąć dzięki pieczeniu przyciętych arkuszy ciasta w foremce do muffinek.

  1. Foremkę do muffinek dokładnie smaruję masłem.
  2. Ciasto filo kroję na kwadraty ok. 10x10 cm. Po kolei układam płaty ciasta w foremkach naprzemiennie, smarując je roztopionym masłem. Powinny być ułożone tak, by stworzyły koszyczek. Na jeden koszyk potrzeba 4-5 płatów ciasta.
  3. Koszyczki zapiekam ok. 3 do 5 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Pilnuję, by koszyczki nie zrumieniły się zbyt bardzo.
  4. Gruszkę myję, kroję w półksiężyce. Żurawinę dokładnie myję.
  5. Na patelni rozpuszczam miód. Karmelizuję owoce kilka minut.
  6. Do ostudzonych koszyczków nakładam po ok. dwóch łyżek serka.
  7. Do serka dokładam karmelizowane owoce.

Do przygotowania tego przepisu idealne jest ciasto filo lub ciasto brick. Oba są koronkowe i bardzo delikatne.

Foremki do muffinek pomagają zachować kształt koszyczka, jednak możemy użyć wyobraźni i zapiec ciasto w innych, ulubionych foremkach.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: