Almette

Rwany chlebek

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Rwany chlebek jest kapitalnym pomysłem na przyjęcie lub dodatek do kolacji. Chrupiący i po brzegi wypełniony smakiem. Mniam!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 chlebek
  • 2 serki Almette z ziołami bez laktozy
  • 2 łyżki masła bez laktozy
  • 100 g żółtego sera bez laktozy
  • 2 żabi czosnku
  • Pół łyżeczki soli
  • Garść natki pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

Każdy kęs tego chrupiącego chlebka pachnie serkiem, ziołami, czosnkiem. Do przygotowania tego przepisu możecie użyć chleba czerstwego lub dopiero co kupionego w piekarni, nie ma to znaczenia, bo wyjęty chleb z piekarnika będzie i tak wspaniale chrupiący 🙂

  1. W miseczce łączymy serki Almette z masłem, solą, posiekaną natką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Ser żółty kroimy w 0,5 cm dowolne paski/kawałki.
  3. Nożem z piłką kroimy chleb „w kostkę”.
  4. W każdy otwór pomiędzy nacięciami wkładamy przygotowanego serka Almette oraz kawałki sera żółtego.
  5. Tak przygotowany chlebek pieczemy 20 minut w 190 stopniach (aż skórka będzie chrupiąca a ser rozpuści się).
  6. Po wyjęciu z piekarnika gorący chlebek oprószamy dodatkowo natką oraz płatkami soli (ale nie jest to konieczne).

Jeśli do przepisu użyjecie chleba czerstwego, przed włożeniem go do piekarnika spryskajcie go wodą :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: