Almette

Domowy pszenny chleb

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Przepis na ten chleb jest absolutnie genialny. Proste składniki i minimum pracy. Każda kromka chleba z chrupiącą skórką wybornie smakuje z aksamitnym serkiem Almette.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 litr wody o temp. 40 stopni
  • dwie prostokątne blaszki
  • dwa arkusze papieru do pieczenia
  • serek Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Ten chleb to obłęd. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a żeby go zrobić potrzebujemy jedynie kilku składników. Dzielę się z Wami tym przepisem, bo jest absolutnie doskonały. A żeby smakował wybornie, potrzebujemy jeszcze jednego, bardzo ważnego składnika – serka Almette 🙂

  1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski.
  2. Do mąki dodajemy sól, cukier i drożdże.
  3. Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
  4. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
  5. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
  7. Blaszki o wymiarach 10 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
  9. Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  10. Chleby pieczemy godzinę.
  11. WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
  12. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszek, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
  13. Chrupiące kromki chleba smarujemy solidnie serkiem Almette.

Czerstwe pieczywo wystarczy popryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Szybko odzyska świeżość :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: