Almette

Pasteis de Nata

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Kiedy raz posmakujecie tych pysznych babeczek, już zawsze będziecie o nich marzyć :-)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy bez laktozy
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 serki Almette śmietankowy bez laktozy
  • Cukier puder
  • Cynamon mielony
Drukuj przepis

Przepis

Pasteis de Nata to portugalskie babeczki – chrupiące, delikatne, pachnące cynamonem. Można je w bardzo prosty przygotować w domu. Sprawdźcie jak niewiele trzeba, by cieszyć się ich smakiem. Jeszcze gorące babeczki podałam z łyżką serka Almette śmietankowego bez laktozy. Całość wyszła pięknie 🙂

  1. Przygotowujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Możemy użyć dowolnego budyniu śmietankowego i zrobić go np. z mlekiem roślinnym.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy koła (posiłkujemy się szklanką, powinny leć nieco większą średnicę niż forma na babeczki).
  4. Koła ciasta umieszczamy w foremkach na muffiny (ja używam silikonowej formy).
  5. Ciasto powinno wylepić bok i ścianki.
  6. Do każdej foremki nakładamy 2-3 łyżki budyniu.
  7. Babeczki pieczemy ok 9-10 minut - powinny być bardzo rumiane na górze.
  8. Upieczone babeczki (jeszcze gorące) wyjmujemy z formy i układamy na talerzu bądź studzimy na kratce.
  9. Na każdą babeczkę nakładamy porcję serka Almette (po łyżce), a następnie babeczki posypujemy cukrem pudrem pomieszanym z cynamonem.

Do przygotowania tego ciasta możecie użyć dowolnej blaszki - prostokątnej lub okrągłej :)

W składnikach podaję wszystko na szklanki - użyjcie zwykłej o pojemności 200 lub 250 ml.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: