Almette

Pączki z marmoladą

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Oto super sprawdzony przepis na pączki mojej Mamy. Nie będziemy nadziewać ich konfiturą. Podamy je zupełnie inaczej. Jak? Sami sprawdźcie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy bez laktozy
  • *na ok 20 pączków
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka bez laktozy
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia (lub smalcu)
  • 4 serki Almette śmietankowy bez laktozy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g marmolady malinowej
Drukuj przepis

Przepis

Najpyszniejsze są pączki jeszcze gorące, ale też najpyszniejsze w pączkach jest… nadzienie! Dziś zapraszam po przepis na pączki kanapki, które rozpływają się w ustach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój patent 😉

  1. W garnuszku podgrzewamy mleko (nie może być gorące!)
  2. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.
  3. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Do miski miksera dajemy żółtka, wsypujemy cukier - całość ucieramy na puszystą masę.
  5. Do dużej misy przesiewamy mąkę.
  6. Dodajemy porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli - zagniatamy ciasto.
  7. Dodajemy spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło.
  8. Porządnie mieszamy ciasto do połączenia wszystkich składników - ciasto powinno być dość rzadkie.
  9. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na godzinę).
  10. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę.
  11. Jeśli się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką.
  12. Całe ciasto rozciągamy dłońmi na grubość ok 1 cm.
  13. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić.
  14. Korzystając ze szklanki wycinamy kółka.
  15. Kółko kładziemy na dłoni, zlepiamy i formujemy kuleczkę.
  16. Kulki odkładamy na ściereczkę podsypaną mąkę (lub deskę czy stolnicę).
  17. Wszystkie kulki przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (60 min).
  18. Po tym czasie, w garnku rozgrzewamy olej lub smalec.
  19. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu).
  20. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym.
  21. A misce łączymy serki Almette z cukrem pudrem.
  22. Przestudzone pączki kroimy na pół. Jedną stronę pączka smarujemy serkiem Almette, a drugą konfiturą.
  23. Pączki oprószamy cukrem pudrem.

Do takich kanapko pączków śmiało możecie dodać ulubione owoce :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: