Almette

Ravioli z płynącym żółtkiem i serkiem Almette z chrzanem

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

David

Te ravioli wymagają trochę przygotowania, ale efekty wynagrodzą wysiłek. Serek Almette z chrzanem świetnie tu pasuje i podbija smak żółtka.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z chrzanem
  • ciasto do ravioli:
  • 300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny albo krupczatki)
  • 3 jajka
  • łyżka wody
  • dodatki:
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 6 jajek (potrzebujemy same żółtka)
  • 50 g parmezanu grana padano
  • 50 g masła
  • kilka listków szałwii
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Z 6 jajek oddziel białka od żółtek.
  2. Masło rozpuść na patelni i podgrzewaj, aż się zrobi brązowe, a jego zapach przypomni zapach prażonych orzechów laskowych.
  3. Na koniec dorzuć liście szałwii i wymieszaj.
  4. Przelej palone masło do miski.
  5. Ciasto do ravioli - ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
  6. Wyrabiaj je 4 - 5 minut, aż będzie gładkie.
  7. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
  8. Po tym czasie, podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj każdy na cienki prostokątny płat.
  9. Można to robić specjalną maszynkę do makaronu lub wałkiem.
  10. Za pomocą rękawa cukierniczego, napełnionego farszem z serka Almette z chrzanem i 25 g startego parmezanu, uformuj po 3 gniazdka na dwóch płatach makaronu.
  11. W gniazdka włóż żółtka.
  12. Tak przygotowane gniazdka z żółtkami przykryj drugim płatem makaronu i ugnieć brzegi.
  13. Wycinaj radełkiem kwadratowe ravioli (lub okrągłym ringiem).
  14. Gotuj je pojedynczo w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 min.
  15. Wyjmij z garnka, odsącz i od razu podawaj z palonym masłem, listkami szałwii i pozostałym startym parmezanem.

Wszystkie składniki to przygotowania ciasta do ravioli powinni być w temperaturze po-kojowej, tak aby ciasto dobrze się zagniotło.

Tak, jak przy gotowaniu makaronu, należy porządnie posolić wodę - ok 10 g soli na litr wody - to jedyny moment kiedy masz szansę dobrze doprawić ciasto do ravioli!

Masło palone wymaga kilku minut Twojej uwagi, nie pozwól aby się przypaliło!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: