Almette

Perliczka z grzybami w sosie chrzanowym na bazie serka Almette z chrzanem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Perliczka jest bardzo delikatnym mięsem, podobnym w smaku do kurczaka. Podanie jej z grzybami i puree ziemniaczanym świetnie podkreśla jej smak.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z chrzanem
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 perliczka
  • 2 szalotki
  • garść ulubionych grzybów (pieczarki brunatne, portobello, boczniaki, kurki…)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu wege lub rosołu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 60 g zimnego masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zacznij od przygotowania puree.
  2. Obrane i pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie ok. 20 min.
  3. Po tym czasie odsącz je i przeciśnij przez praskę.
  4. Podgrzane mleko wlej do przeciśniętych ziemniaków i od razu wymieszaj.
  5. Dodaj 30 g masła i mieszaj aż masło się rozpuści.
  6. Dopraw puree do smaku solą i pieprzem.
  7. Z perliczki wytnij udka i piersi.
  8. W szerokim garnku na łyżce oliwy podsmaż udka i piersi na złoty kolor z obu stron.
  9. Wlej bulion i przykryj garnek.
  10. Gotuj ok 20 min.
  11. W tym czasie, posiekaj drobno szalotki.
  12. Zeszklij je na łyżce oliwy.
  13. Następnie wlej wino i gotuj aż połowa płynu odparuje.
  14. Wlej śmietankę i dodaj 2 - 3 łyżki serka Almette z chrzanem.
  15. Wymieszaj wszystko razem i gotuj jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.
  16. Równolegle, grzyby pokrojone w ćwiartki podsmaż na suchej patelni na złoty kolor.
  17. Na koniec dodaj 30 g masła, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  18. Udko i piersi serwuj z puree i grzybami.
  19. Mięso polej sosem chrzanowym.
  20. Udekoruj natką pietruszki.

Jeśli kupisz całą perliczkę, podziel ją na kawałki. Piersi i udka zużyjesz do przepisu. Skrzydełka i korpus zachowaj na rosół. Możesz je też zamrozić i użyć kiedy kiedy indziej.

W sezonie użyj świeżych grzybów z lasu, a w zimie zastąp je łatwo dostępnymi grzybami, jak pieczarki, shiitake, boczniaki czy portobello.

Smażenie grzybów na suchej patelni pozwala im puścić swoją „wodę”, która często jest gorzka. Dodatkowo ładnie się zarumieniają, dopiero na koniec wymieszaj je z tłuszczem (oliwa, olej czy masło) i dopraw do smaku (sosem sojowym, solą i innymi przyprawami).

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: