Almette

Pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, curry i serkiem Almette jogurtowy

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Pierogi z soczewicy jako alternatywa dla mięsnych? Spróbujcie i dodajcie swój twist. Po to są przepisy, aby eksperymentować w kuchni.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy curry
  • 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru startego
  • 20 g masła
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Kiedy szukamy pomysłu na farsze wegetariańskie do pierogów, musi to być coś prostego i dobrze doprawionego. Soczewica z curry i serkiem Almette jogurtowym wprowadzi Was w kuchnię indyjską, gdzie przyprawy grają kluczową rolę.

  1. Soczewicę czerwoną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Na patelni na oliwie z dodatkiem przyprawy curry, czosnku i świeżo startego imbiru dusimy posiekaną cebulę.
  3. Łączymy duszoną cebulę z ugotowaną soczewicą i mielimy lub drobno siekamy. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
  4. Mieszamy farsz z serkiem Almette jogurtowym.
  5. Przygotowujemy pierogi z nadzieniem z soczewicy i serkiem.
  6. Gotujemy je w osolonej wodzie.
  7. Podajemy z serkiem Almette jogurtowym lub z palonym masłem.

Jeśli lubicie kolendrę, polecam dodać do farszu drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dobrze też współgrają ze sobą i z soczewicą czerwoną prażony kumin i nasiona kolendry.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: