Almette

Pieczone bataty nadziewane cieciorką, awokado i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

David

Pożywne i zdrowe bataty z pysznym nadzieniem z serka Almette z rzodkiewkami to zawsze świetny pomysł :-)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • 4 bataty
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 1 awokado
  • 8 łyżek ugotowanej cieciorki
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały ogórek
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • 1 limonka lub cytryna
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ponakłuwaj bataty widelcem i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie obrane awokado rozgnieć widelcem na pastę, skrop sokiem z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Cieciorkę duś ok.10 min w oliwie razem z ząbkami czosnku w koszulce i wędzoną papryką.
  4. Dopraw do smaku solą.
  5. Ogórka pokrój na podłużne cienkie plastry i zwiń je w ruloniki.
  6. Bataty wyciągnij z piekarnika i delikatnie nożem porozkrawaj na pół, ale nie nacinając do samego końca.
  7. Bataty nadziej łyżką cieciorki i dodaj zwinięty plaster ogórka, łyżkę pasty z awokado, łyżeczkę serka Almette z rzodkiewkami.
  8. Całość skrop sokiem z limonki i udekoruj listkami kolendry lub natki pietruszki.

Wybieraj awokado odmiany Hass, mają grubą ciemną porowatą skórę oraz delikatny kremowy miąższ.

Wybierz małe bataty o podobnej wielkości. Równomiernie się upieką i stanowią świetną i zdrową opcję na przystawkę.

Jeśli Ci zostanie cieciorki, zrób humus.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: