Almette

Mini tarty z truskawkami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Dzień dziecka to wyjątkowy czas. Można robić wszystko! Można jeść truskawki, pić kompot z rabarbaru i szaleć do woli. Pamiętajmy, że i my dorośli też jesteśmy dziećmi :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • *na 3 mini tarty (średnica ok. 12 cm)
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajo
  • Masa:
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1 budyń śmietankowy (do przygotowanie będzie potrzebne 0,5 l mleka)
  • 300 g truskawek
  • Mięta
Drukuj przepis

Przepis

Kocham ten przepis na tartę, bo jest wyjątkowo prosty. Truskawki kapitalnie łączą się z budyniem, ich słodycz podkreśla smak tarty, a serek Almette to mój twist, który wieńczy całość. Taką tartę możecie jeść tuż po przygotowaniu, możecie też ją schłodzić, będzie bardziej zwarta. Smacznego :)c

  1. Składniki na kruche ciasto (mąką, masło, cukier, jajka) zagniatamy.
  2. Kulę ciasta zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie przygotowujemy budyń (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
  4. Myjemy truskawki, odcinamy szypułki i kroimy je na pół lub ćwiartki.
  5. Formy do mini tarty smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy je na spód i boki foremek do tarty.
  7. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  8. Spody tart pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach na zloty kolor.
  9. Na spody tart wylewamy przestudzony budyń.
  10. Na budyniu układamy truskawki.
  11. Na środek tarty nakładamy po łyżce serka Almette.
  12. Całość ozdabiamy miętą, może oprószyć cukrem pudrem.

Serek Almette możecie wmieszać w budyń, będzie bardzo aksamitny :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: