Almette

Tarte flambee z serkiem Almette z chrzanem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Francuska „pizza” z Alzacji, czyli prosty i smaczny placek z dodatkiem serka, cebuli i boczku.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z chrzanem
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • 80 -100 ml letniej przegotowanej wody
  • dodatki:
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 biała cebula pokrojona w cienkie talarki
  • 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w zapałki
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Mąkę pszenną przesiej przez sito do misy miksera (z końcówką do wyrabiania ciasta).
  2. Dodaj soli i oleju.
  3. Do suchych składników wlej tyle wody, ile mąka przyjmie. Ilość wody zależy w dużej mierze od jakości i rodzaju mąki, której używasz.
  4. Do mąki pszennej typ 500 potrzeba mniej więcej 80 -100 ml letniej przegotowanej wody.
  5. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za suche, dolewaj wody po łyżce.
  6. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby dało się je wyrabiać.
  7. Wyrabiaj ciasto przez 5 - 6 min na wolnych obrotach.
  8. Jeśli zdecydujesz się przygotować ciasto ręcznie, potrzebujesz kilku minut na wyrobienie.
  9. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie i sprężyste.
  10. Po tym czasie zostaw ciasto z misie i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 15 min.
  11. Wyciągnij ciasto z misy. Wyrabiaj je krótko na stolnicy oprószonej mąką.
  12. Potem rozwałkuj je na cienki placek o dowolnym kształcie.
  13. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia (wcześniej oprósz ją mąką).
  14. Posmaruj ciasto serkiem Almette z chrzanem.
  15. Ułóż plasterki cebuli i kawałki boczku.
  16. Piecz kilka minut w rozgrzanym piekarniku w 200 - 220°C.
  17. Brzegi i spód muszą być mocno podpieczone, wtedy wyciągnij ciasto z piekarnika.
  18. Polej łyżkę oliwy, dopraw solą i pieprzem.
  19. Serwuj od razu.

Placki możesz smażyć na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron tak jak na naleśniki.

Placki uformujesz w różnych kształtach. Ważne, aby były cienkie by szybko się upiekły lub usmażyły.

Dodatków do placków może być wiele, to doskonały przepis na „czyszczenie lodówki”.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: