Almette

Pęczak z salsą verde i brukselką

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Idealnie ugotowany pęczak skąpany w pysznym, zielonym sosie to pyszność. Sami sprawdźcie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Salsa verde:
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 50 ml oliwy
  • kubek pęczaku + sól
  • 20 brukselek
  • 3 łyżki masła
  • małe pomidorki cherry
  • garść ulubionych ziół
  • 2 serki Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Na pęczak pomysłów mam mnóstwo. I na zimno i na ciepło. I jako dodatek i jako samodzielna sałatka czy danie. Jest tak uniwersalny, że piękniej i smaczniej być nie może. Dziś pora na pęczak skąpany w najlepszy sosie na świecie. Zapamiętajcie przepis na salsę verde, bo może się Wam przydać nie raz ☺

  1. Salsę verde przygotowujemy miksując w blenderze listki pietruszki (bez grubych łodyg) wraz z pozostałymi składnikami.
  2. Pęczak płuczemy, zalewamy wrzątkiem (na kubek pęczaku, 2 kubki wrzątku), dodajemy sól i gotujemy aż pęczak wchłonie całą wodę.
  3. Brukselkę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy brukselkę, kroimy ją na kawałki i przesmażamy na patelni z masłem.
  4. Pęczak mieszamy z salsą verde i dodajemy do niego przesmażoną na maśle brukselkę.
  5. Do pęczaku i brukselki dodajemy pomidorki pokrojone na mniejsze kawałki oraz kuleczki z serka Almette z ziołami.

Tak przygotowany pęczak świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Możecie spakować go do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły i pracy.

Do takiego pęczaku możecie dodać garść ulubionych ziół czy też inne dodatki np. kilka suszonych pomidorów.

Możecie przygotować więcej salsy verde, przelać ją do słoika i przechowywać ok tygodnia w lodówce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: