Almette

Babka piaskowa z lukrem cytrynowym podana z Almette jogurtowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

David

Każda okazja jest dobra, aby upiec babkę piaskową! Jest puszysta, nie za słodka i smakuje z każdego rodzaju dodatkami.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Ciasto:
  • 7 żółtek
  • 7 białek
  • 170 g cukru trzcinowego
  • skórka starta z 1 cytryny + sok
  • 3 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • masło i mąka do posmarowania formy
  • Dodatki:
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Drukuj przepis

Przepis

  1. Żółtka ubij z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodaj startą skórkę z cytryny.
  2. Wymieszaj obie mąki z solą i też dodaj do żółtek. Cały czas mieszając, dolej sok z cytryny i rum.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Następnie, delikatnie mieszając szpatułką, dodawaj do miski ubitą pianę tak, aby nie opadła.
  5. Piecz w rozgrzanym do 200 ℃ piekarniku przez 5 minut, a następnie w 130 ℃ przez 40-50 min lub do „suchego patyczka”.
  6. W czasie, gdy ciasto się piecze wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
  7. Wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  8. Polej lukrem z cukru pudru i cytryny. Serwuj z serkiem Almette jogurtowym.

Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jeśli nie znajdziesz ekologicznej cytryny, sparz ją i porządnie wyszoruj przed starciem skórki.

Zamiennikiem mąki ziemniaczanej może być skrobia kukurydziana, kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością.

Formę do babki starannie posmaruj masłem i oprósz mąką, dzięki temu ciasto ładnie i regularnie urośnie w trakcie pieczenia.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: