Almette

Pampuchy z warzywami, kaczką i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 4 osób

David

Kto jeszcze nie jadł bułeczki na parze, ten szybko powinien nadrobić zaległości. Puszyste i delikatne bułeczki świetnie smakują na słodko polane dżemem jagodowym i jogurtem, ale pampuchy w wersji wytrawnej to jest hit sezonu, musicie koniecznie wypróbować przepis!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu
  • płaska łyżka soli
  • łyżka cukru
  • saszetka drożdży instant
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • ok 200-250 ml mleka
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

  1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
  2. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z mlekiem.
  3. Do miski z mąką dodaj 2 jajka i żółtko oraz masło z mlekiem i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  4. Może się kleić do rąk, to jest normalne.
  5. Po wyrobieniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
  6. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiaj ciasto.
  7. Możesz dodać trochę mąki, jeśli się będzie za bardzo kleiło.
  8. Uformuj kuleczki o wielkości piłek golfowych i przełóż je na blachę na ręcznik papierowy.
  9. Przykry je wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.
  10. Po tym czasie przełóż kuleczki ciasta na sito, położone nad gotującą się w garnku wodą i gotuj je ok 15 minut na parze.
  11. Zrób to na dwa razy, ponieważ na raz nie zmieścisz wszystkich kuleczek.
  12. Po tym czasie wyciągnij pampuchy i odstaw od ostygnięcia.
  13. Marchewki i ogórka pokrój w zapałki.
  14. Pierś kaczki smaż na złoto przez 6 minut z obu stron.
  15. Po usmażeniu, piersi kaczki odłóż na talerz na 1 minutę.
  16. Po tym czasie pokrój je w cienkie plastry.
  17. Na patelnię wlej miód i czekaj aż zacznie się pienić, wtedy dodaj sok z połowy pomarańczy i gotuj 1-2 minuty. Pampuchy przykrój na pół, posmaruj połówki serkiem Almette z ogórkiem i ziołami, ułóż warstwowo warzywa i plastry kaczki.
  18. Wierzch pampuchów posyp natką pietruszki i polej miodową glazurą.
  19. Gotowe!

Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie pampuchów możesz skrócić proces przygotowania ciasta i zamiast drożdży użyć proszku do pieczenia lub sody. Wtedy nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie.

Użyj ulubionych warzyw, ale pamiętaj aby były chrupkie, wtedy doznania smakowe są ciekawe.

W wersji wege użyj serka Almette i samych warzyw, różnych ziół, pestek, tofu, itp.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: