Almette

Kanapka z Almette i szarpaną wieprzowiną

Czas przygotowania 270 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Połączenie aksamitnego serka Almette i długo gotowanego mięsa można zamknąć w bagietce lub chlebie. To połączenie jest kosmicznie pyszne.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Mięso:
  • 0,5 kg łopatki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml bulionu
  • Marchewki (pikle):
  • 4 marchewki
  • Pół szklanki octu
  • Pół szklanki cukru
  • Szklanka wody
  • 4 szparagi
  • 2 łyżki oliwy z lisek
  • Sól do smaku
  • 4 liści sałaty
  • Dwa serki Almette z ziołami
  • 2 ulubione mini bagietki
Drukuj przepis

Przepis

Piekę to mięso bardzo często. Jest bazą do wielu przepisów. Dziś czas na przepis na kanapkę, która jest pyszna, syta i pożywna. Możecie ją spakować i zabrać na piknik lub do pracy 🙂

  1. Umyte mięso marynujemy w przyprawach kilka godzin lub całą noc.
  2. Następnie mięso obsmażamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem i pieczemy 4 godziny w 150 stopniach.
  3. Po tym czasie mięso szarpiemy widelcem.
  4. Możemy do mięsa dodać ulubiony sos lub nawet ketchup.
  5. Marchewki ścinamy obieraczką do warzyw, wrzucamy do garnka.
  6. Zalewamy je wodą, octem, cukrem i gotujemy 15 minut na małym ogniu.
  7. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, smażymy je na patelni na oliwie ok 10 minut, solimy.
  8. Bagietki rozcinamy, solidnie smarujemy serkiem po obu stronach.
  9. W bagietce układamy sałatę, mięso, pikle z marchewki i szparagi.

Śmiało możecie upiec większą ilość mięsa i już upieczone mięso podzielić na części i zamrozić.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: