Almette

Muszle w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Gęsty, aromatyczny pomidorowy sos i makaron z nadzieniem pomidorowym – taką ucztę zaplanowałam na dziś, zapraszam!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 12 muszli makaronowych
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 2 solidne łyżki pesto z bazylii
  • garść liści bazylii
Drukuj przepis

Przepis

Na warsztat bierzemy dziś muszle – ale… makaronowe! Nadziejemy je super pysznym farszem, zapieczemy. Kolor i aromat pomidorów będzie i w muszlach i w sosie. Pomidorowy serek Almette kapitalnie smakuje z kaparami i bazylią, więc szykujcie się na mega pomidorową niebiańską rozkosz.

  1. Czosnek siekamy, wrzucamy do dużego naczynia żaroodpornego.
  2. Do czosnku dodajemy sos pomidorowy.
  3. Doprawiamy go solą, mieszamy.
  4. Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy do sosu.
  5. Muszle gotujemy we wrzątku al dente, odstawiamy.
  6. W misce mieszamy serki Almette z pesto z bazylii i listkami bazylii.
  7. Całość posypujemy bazylią.
  8. Danie zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

Muszle dobrze smakują również na zimno. Możecie je więc spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: