Almette

Gallette – tarta rustykalna z pomidorami

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Galette to taki rustykalny, kruchy placek. Rustykalny, bo jego brzegi są niedbale wywinięte. Nasz placek będzie pyszny – skrywa w sobie mnóstwo pomidorowej miłości.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • łyżka świeżych ziół (oregano, majeranek, tymianek)
  • Nadzienie:
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 10 małych, kolorowych pomidorów
  • świeże zioła
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

Rustykalny placek, kruchy, maślany i pachnący ziołami da się zawinąć w chwil kilka. Jego chrupiący smak połączymy z aksamitnym serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu. A skoro kosze na straganach uginają się od słonecznych pyszności, do serka dorzucimy mnóstwo kolorowych pomidorów i ziół. Taki placek to super pomysł na niespodziewanych gości, przekąskę lub kolację. Pokochacie ten przepis!

  1. Do miksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło i sól.
  2. Mieszamy do połączenia składników.
  3. Dodajemy posiekane zioła, wyrabiamy ciasto.
  4. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy koło.
  6. Na ciasto nakładamy serek Almette – zostawiamy nieposmarowane brzegi.
  7. Pomidory kroimy w plastry.
  8. Na serku układamy kolorowe pomidory.
  9. Boki ciasta zawijamy do środka.
  10. Tartę oprószamy ziołami.
  11. Tartę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
  12. Na upieczoną tartę nakładamy porcję serka Almette.
  13. Całość oprószamy solą morską.

Jeśli Wasze ciasto od razu po zagnieceniu jest plastyczne, nie musicie go schładzać.

Pomoże w tym baaardzo zimne masło ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: