Almette

Cannelloni w pomidorowym sosie z serkiem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Cannelloni wypełnione serkiem Almette połączonym z szynką i pomidorami to jedna z propozycji, którą przygotowuję z największą radością. Wiem bowiem, że sos pomidorowy i grube makaronowe rurki po brzegi wypełnione ostrym serkiem to smaki, które lubię najbardziej.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 16 rurek cannelloni
  • 10 suszonych pomidorów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • suszone oregano i bazylia po łyżeczce
  • świeża bazylia
Drukuj przepis

Przepis

Domowe obiady czy kolacje to czas na wytchnienie i rozmowę. Bardzo lubię przygotowywanie tych posiłków. Myślę o moich domownikach. O tym, jak im minął dzień, jakie mają plany. Rozkładam więc serwetę, układam talerze i zabieram się za przygotowanie pysznych, faszerowanych rurek. A kiedy wszyscy jesteśmy gotowi, podaję zapiekane w pomidorach cannelloni i zasiadamy do stołu, by jeść, pić i rozmawiać. ☺ Przygotowanie tego dania to chwila. Możemy zapiec je w większej formie i rodzinnie wyjadać, nakładając porcje łyżką. Możemy również przygotować małe kokilki (niewielkie, żaroodporne miseczki), wypełnić je sosem pomidorowym, a następnie nałożyć po kilka wypełnionych serkiem rurek. Smak całego dania wzbogacają zioła. Nie żałujmy więc świeżej bazylii, która doskonale podkreśli włoski smak naszego zapiekanego makaronu.

  1. Farsz: Serki mieszam z posiekanymi suszonymi pomidorami i pokrojoną szynką, posiekanymi listkami bazylii, doprawiam solą i pieprzem.
  2. Cannelloni gotuję ok. 2-3 min we wrzątku*. Odcedzam, układam na talerzu.
  3. Sos pomidorowy: Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażam na oliwie z oliwek, dodaję pomidory, zioła, sól, pieprz, mieszam.
  4. Każdą rurkę napełniam farszem i układam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym - niewykorzystany farsz serowy dodaję do sosu pomidorowego.
  5. Sos pomidorowy miksuję blenderem, zalewam nim cannelloni.
  6. Całość piekę w 180 stopniach przez ok. 15 min. Cannelloni podaję ozdobione posiekaną bazylią, kawałkami pomidorów suszonych oraz szynki.
  7. Całość oprószam świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  8. Jeśli chcę przygotować cannelloni w małych kokilkach, każdą kokilkę smaruję oliwą i wykładam plastrem szynki. Następnie na spód dodaję sos pomidorowy i układam wypełnione farszem rurki. Kokilki również zapiekam 15 minut w 180 stopniach. A po zapieczeniu, posypuję rurki posiekaną bazylią.

Aby z łatwością zdjąć z pomidorów skórkę, nacinam je nożem na krzyż u góry i na dole, a następnie zanurzam na kilkanaście sekund w gotującej się wodzie. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przelewamy pomidor zimną wodą i obieram go ze skóry.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: