Almette

Chrupiący pieczony naleśnik z serkiem i świeżymi owocami

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pieczony naleśnik jest cudowną alternatywą dla zwykłych, smażonych na patelni naleśników. Choć każdy rodzaj naleśników czy omletów ubóstwiam, to jednak koronkowo wywinięty, zapiekany w formie wysmarowanej masłem, pieczony naleśnik zdecydowanie podbija moje serce.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2 łyżki masła do posmarowania formy/patelni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • kubek borówek
Drukuj przepis

Przepis

Weekendowe śniadania mają w sobie pewien luz. Nie musimy w pośpiechu wychodzić z domu, pilnować dzieci, by nie spóźniły się do szkoły. Idealnie, gdy niczego nie musimy. Poranna kawa smakuje o niebo lepiej, gdy popijana jest jeszcze w łóżku lub w rozpalonej słońcem kuchni. Takie poranki kocham najbardziej. I właśnie kiedy cały dom jeszcze śpi, krzątam się po kuchni i przygotowuję weekendowe śniadanie. Przygotowanie pieczonego naleśnika jest bardzo proste, a podawać możemy go w najróżniejszych formach. Idealnie smakuje muśnięty serkiem Almette i podany z solidną garścią borówek. To właśnie pod koniec lata borówki są najpyszniejsze. Warto pamiętać, że to owoc o niesamowitych właściwościach. Nie dość, że wspomaga naszą odporność, to jeszcze opóźnia, a nawet cofa, oznaki starzenia się organizmu.

  1. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
  2. Przygotowaną formę lub patelnię dokładnie smaruję masłem (spód i brzegi).
  3. Jajka myję, wbijam do miski i dodaję przesianą mąkę.
  4. Całość miksuję na gładko, dodając stopniowo mleko. Na koniec dodaję esencję waniliową.
  5. Połowę tak przygotowanej masy wylewam na patelnię lub do posmarowanej masłem formy.
  6. Całość zapiekam w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut (do uzyskania złotego koloru).
  7. Ponawiam czynność z drugą porcją ciasta. Ewentualnie wstawiam dwie patelnie do piekarnika.
  8. Na upieczony naleśnik nakładam serek Almette oraz borówki.
  9. Dodatkowo już na talerzu każdą porcję naleśnika możemy podać i z serkiem Almette i z owocami (borówkami).

Pieczonego naleśnika możecie upiec na patelni lub w żaroodpornym naczyniu. Patelnia powinna być przystosowana do wstawienia jej do piekarnika (sprawdźcie jej rączkę) ☺

Jeśli jednak nie macie takiej patelni, wystarczy przygotowane ciasto zapiec w posmarowanej masłem, normalnej, żaroodpornej formie.

Orientacyjny rozmiar patelni/formy to średnica ok. 20 cm.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: