Almette

Pieczone gołąbki z dorszem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Takiej wersji gołąbków z pewnością się nie spodziewaliście! Gołąbki z dorszem, pęczakiem i ziołami są pyszne! Każdy kęs maczany w dipie z serka Almette zapewni Wam sporo pysznych doznań ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • Kapusta
  • Kubek pęczaku
  • 200 g dorsza
  • szalotka
  • 1 serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem
Drukuj przepis

Przepis

Oto super alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie dosyć, że nie są z mięsem to jeszcze są pieczone. Do środka oprócz ryby i kaszy możecie wsadzić co tylko chcecie, np. warzywa i mnóstwo ziół ☺

  1. Z kapusty wycinamy głąb – liście będą lepiej odchodziły.
  2. Zdejmujemy ładne, duże liście, odcinamy grube błony.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
  4. Każdy liść kapusty zanurzamy we wrzątku na 15 sekund, odkładamy.
  5. Pęczak gotujemy we wrzątku, odcedzamy, odkładamy.
  6. Na patelni podsmażamy szalotkę, dodajemy pęczak i kawałki ryby.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia smaków i wyłączamy gaz.
  8. Nadzienie nakładamy na każdy liść kapusty i zwijamy.
  9. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  10. Gołąbki skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie oprószamy solą morską.
  11. Gołąbki pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  12. Duży półmisek smarujemy serkiem Almette – skrapiamy go oliwą z oliwek. Na serku układamy gołąbki.

Pęczak można połączyć zarówno z lekko podsmażoną jak i surową rybą.

Jeśli do gołąbka damy surową rybę, możemy wydłużyć czas pieczenia gołąbków o 10 minut.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: