Almette

Dahl z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Dahl to pyszne, orientalne danie jednogarnkowe. Kusi kolorem, czaruje smakiem. Zawiera w sobie tyle dobra, ile jest możliwe. Pięknie pachnie imbirem, czosnkiem, cynamonem, goździkami i imbirem. Na koniec nadamy całości powiewu świeżości. Muśniemy nasz dahl dymką i Almette, który połączymy z wędzoną papryką

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • Pół łyżeczki suszonego imbiru
  • Pół łyżeczki suszonej kurkumy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kuminu
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • litr bulionu
  • sól, pieprz
  • dymka
  • sok z połowy limonki
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • łyżeczka wędzonej papryki
Drukuj przepis

Przepis

  1. W garnku, na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Kiedy zmięknie, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy – imbir, kurkumę, cynamon, kumin, goździki, liść laurowy.
  3. Całość mieszamy tak, aby przegryzły się smaki.
  4. Dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, mieszamy aż wszystkie ziarenka pokryją się przyprawami.
  5. Dokładamy pomidory z puszki, mieszamy.
  6. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem.
  7. Danie trzymamy na małym ogniu i gotujemy aż soczewica zmięknie (ok. 20 minut).
  8. Dodajemy pastę pomidorową, sól i pieprz do smaku.
  9. Serki Almette przekładamy do miski, łączymy je z wędzoną papryką.
  10. Dahl nakładamy na głębokie talerze.
  11. Polewamy sokiem z limonki, dodajemy posiekaną dymkę i łezki z serka Almette.

Dahl możecie podać też jako zupę – aby rozrzedzić danie, dodajcie więcej bulionu lub wody.

Jeśli nie macie bulionu, zalejcie soczewicę wodą, doprawcie wszystko dobrze i pilnujcie, aby smaki dobrze się połączyły.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: