Almette

Mus czekoladowy z pianką jagodowo-malinową

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Gorzka czekolada jest zdrowa, a ten mus jest kosmicznie pyszny. Dodatkowo, jest błyskawiczny do przygotowania, a z pianką z serka Almette podbije Wasze podniebienia.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette fruit z Jagodą i Maliną
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady 70%
  • 2 serki Almette z jagodą i maliną
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Drukuj przepis

Przepis

Mus czekoladowy jest deserem idealnym dla wszystkich, którzy kochają czekoladę. Skondensowany smak czekolady poskromiony jest przez owocową piankę, którą tworzy delikatny serek Almette. Deser można podać w mini szklaneczkach. Całość ozdabiamy owocami. Domownicy i goście będą zachwyceni!

  1. Karmel: na gorącą patelnię wsypujemy cukier, zostawiamy do rozpuszczenia. Kiedy złapie zloty kolor i rozpuści się, wylewamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po zastygnięciu kruszymy karmel i odkładamy na bok.
  2. Mus: czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, mieszamy.
  3. W tym samym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  4. Rozpuszczoną czekoladę małym strumieniem wlewamy do ubitej na sztywno śmietanki – mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
  5. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy serki Almette, miksujemy.
  6. Mus czekoladowy przekładamy do szklaneczek, dokładamy mus owocowy i wstawiamy całość do lodówki. Przed podaniem mus ozdabiamy pokruszonym karmelem i malinami.

*Do karmelu możemy dodać sól. Czekolada kocha takie kontrasty.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: