Almette

Krokiety z kaszanki, sałatka z nowalijkami i mus chrzanowy.

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Co łączy kuchnię estońską z polską? Nie uwierzycie! Obie kuchnie łączy kaszanka!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Estonia
Estonia

W Estonii kaszanki są zrobione z dodatkiem kaszy pęczak lub, gdzieniegdzie, z kaszą gryczaną. Ja najlepszą „polską” kaszankę jadłem u znajomego – trzeciego największego producenta cydru w kraju – byłego szefa kuchni włoskiej restauracji. Podał ją w prosty sposób – delikatnie duszoną z cebulą i jabłkami, popijaliśmy ją cydrem jego produkcji…rozpusta!

Klasycznie i od zawsze kaszankę jemy grillowaną lub smażoną na patelni z dodatkiem cebuli. Tym razem, zachowując jej polskość podamy ją nieco inaczej. Proponuję Wam oryginalny przepis na kaszankę.

Składniki

  • 400 g dobrej jakości kaszanki
  • bułka tarta Panko
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • olej ryżowy do smażenia
  • kilka rzodkiewek i liście rzodkiewki
  • cebula dymka
  • 2 ogórki
  • rzeżucha
  • nać pietruszki
  • liście rukwi wodnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 serek Almette z chrzanem
Drukuj przepis

Przepis

  1. Kaszankę rozcinamy, wyrzucamy jelito, a zawartość łączymy z jajkiem dodając tyle mąki by można było uformować krokiety.
  2. Krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce panko.
  3. Smażymy na gorącym oleju kilka minut z każdej strony aż będą złociste i chrupkie.
  4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Myjemy wszystkie nowalijki.
  6. Ogórka kroimy w grube plastry, a rzodkiewki w cienkie.
  7. Siekamy drobno nać pietruszki i dymkę.
  8. Mieszamy składniki z rzeżuchą, liśćmi rukwi wodnej oraz listkami rzodkiewek.
  9. Całość polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Serek Almette z chrzanem mieszamy by uzyskać gładką konsystencję i podajemy jako dip do naszych krokietów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: