Almette

Spaghetti z cukinii z pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Zdrowo, lekko i wiosennie - na zimno i ciepło. Spaghetti z cukinii jest super pyszne!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 niewielkie cukinie
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • kiść małych pomidorków cherry
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • ulubione zioła
Drukuj przepis

Przepis

Kupcie dobrą obieraczkę do warzyw. Dzięki niej zdziałacie cuda! Dziś na warsztat bierzemy cukinię. Obieraczką potniemy ją na cudne, zwiewne wstążki i przygotujemy zdrowy obiad.

  1. Pomidorki skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy 1- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  2. Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i korzystając z obieraczki do warzyw ścinamy wstążki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, a po chwili wstążki cukinii.
  4. Smażymy je kilka minut aż zmiękną i smaki wymieszają się. Doprawiamy do smaku.
  5. Przesmażoną cukinię układamy na talerzu.
  6. Dodajemy pieczone pomidorki i porcję serka Almette.
  7. Całość oprószamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Pomidorki cherry możecie skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Możecie też taką kiść pomidorów usmażyć na patelni :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: