Almette

Krem pieczarkowy z pieczarkami smażonymi na maśle

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Esencjonalna i gorąca, treściwa zupa to symbol zimy. I taki właśnie jest ten krem. A poza tym, że jest obłędnie pyszny, to dodatkowo jego przygotowanie zajmie nam chwilę. Wyobraźcie sobie łyżkę pysznego kremu, pieczarkę usmażoną na maśle, serek Almette śmietankowy, świeżo zmielony pieprz nadający charakteru zupie i chrupiącą bagietkę. Pycha, prawda? ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 serek Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

  1. W garnku na łyżce masła szklimy drobno pokrojoną cebulkę.
  2. Do cebuli dodajemy 400 g pieczarek (umyte, ewentualnie obrane).
  3. Całość chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem.
  4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut.
  5. Po tym czasie zupę miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
  6. Pozostałe oczyszczone pieczarki solidnie podsmażamy na maśle, na patelni.
  7. Kiedy odparuje z nich woda, a one zrobią się złote, solimy je do smaku, dodajemy również pieprz.
  8. Krem pieczarkowy nalewamy do miski, dodajemy porcję smażonych na maśle pieczarek oraz łyżkę serka Almette.
  9. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Warto zawsze mieć pod ręką domowy bulion. Kiedy ugotujecie rosół, zamknijcie go na gorąco do słoików lub zamroźcie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: